Symtom och nerver

Ja, det här med ångest och starka reaktioner i kroppen är något som sysselsätter mina tankar mycket då jag kämpar med det dagligen. Tänker mycket på det här med nervsystemet och hur det är att leva med ett känsligt sådant. Att leva som HSP är att hela tiden ligga i riskzonen för utmattning och när det väl slår över, vilket det gör ganska ofta och lätt, tar det väldigt lång tid innan en repat sig. För mig tog det stopp i november förra året och åtta månader senare har jag fortfarande inte återhämtat mig. Vissa dagar måste jag bara ligga, blunda och slappna av då jag har så mycket symtom i kroppen, vilket leder till ångest vilket leder till än mer symtom. Mitt umgänge med omvärlden är mycket begränsat och att träffa nya människor eller ha måsten hängande över mig blir ofta för mycket och leder inte sällan till panikattacker.

Så vad är det då för symtom? För mig yttrar det sig i illamående och ibland även magsmärtor. Jag har märkliga sensationer i huvudet som en sammandragning bakom ögonen, näsan och i öronen. Detta leder till att ögonen dras ihop och det blir som myrornas krig. Jag kan känna av pulsen i öronen och detta leder ofta till kväljningskänslor och klumpkänsla i halsen. Jag är extremt lukt, ljud och ljuskänslig och även beröring kan vara mycket jobbigt. Bara att jag själv ska klia mig på tex kinden kan leda till att dessa sensationer sätter igång. Sen kommer huvudvärken som ett brev på posten då jag går omkring med konstant spänning i rygg, axlar och nacke. Problemet är ju också att det ibland är svårt att lita på att det inte är någon sjukdom som orsakar symtomen och det är för mig mycket lätt att bli hypokondrisk. När läget är så här akut blir symtom svåra för mig att hantera då det väcker mycket ångest.. Men tack o lov så hjälper skrivandet ganska så bra. Hittar tillbaka till förnuftet och logiken genom att dels beskriva vad som händer i kroppen och dels resonera kring vad som är den mest troliga förklaringen till symtomen.

En annan metod som jag fick lära mig i KBT för IBS var en medveten närvaro övning. Den syftar till att öka förmågan att bland annat stå ut och acceptera det som händer i kroppen, att lära sig att stanna kvar och inte skena i väg i panik (egen tolkning). Det tar ca 10 min.

I instruktionerna står det, att det inte är meningen att uppnå någonting bortsett från att vara medveten om vad som händer i kroppen. Det är alltså inte meningen att framkalla någon särskild känsla eller att göra en symtomfri. Målet är att hitta en ”oas” i tillvaron där du kan observera dig själv med alla symtom och känslor som kommer och går utan att kämpa emot eller agera.

1. Ställ en klocka på 10 min, du ska inte behöva hålla koll på tiden. Sitt bekvämt och avslappnat men så rakt i ryggen som möjligt.

2. Fokus på andning. Slut ögonen och fokusera på andningen. Beskriv tyst för dig själv hur det känns när andningen fyller kroppen med luft för att sedan lämna kroppen. För varje andetag beskriver du varje förnimmelse, hur det känns i näsborrarna, bröstkorgen, magen. Är luften varm eller kall, sjunker axlarna ihop vid utandningen, slappnar käkarna av etc.

(Tankarna glider gärna iväg åt annat håll, men återgå bara till andningen igen om/när detta sker)

3. Fokus på buken. Beskriv nu så detaljerat som möjligt hur det känns i buken, är det symtom som oroar dig notera just att det är ett symtom som oroar. Återgå till att beskriva symtomen så noga och objektivt som möjligt. Vart sitter det, hur stor yta tar det upp, vilken form har det, vad för karaktär har det, är det starkt eller svagt.

4. Växla sedan över till andningen igen och beskriv hur den känns och efter ett tag fokusera på buken. Varva alltså fokuset mellan andning och buk tills tio minuter har gått och klockan ringer.

Denna övning brukar jag använda för alla mina typer av symtom både i magen och huvudet och jag få ofta ganska bra hjälp av den. Det gör att jag ofta slipper att få panikattacker av min ångest som bubblar upp när det känns i kroppen.

För att återgå till det här med nerver och ångest så har jag läst en del om Vagusnerven.

”Vagusnerven tillhör det parasympatiska nervsystemet. På latin betyder Vagus ”vandrande”. Det kallas så för att den har sitt ursprung i hjärnstammen och sprider sig genom nervfibrer ner i halsen och överkroppen och genom dessa nervfibrer sänds signalerna fram och tillbaka mellan kroppen och hjärnan. Kort sagt, kopplar vagusnerven hjärnan till allt från tunga, svalg, stämband, lungor, hjärta, mage och tarmar till olika körtlar som producerar enzymer och hormoner som påverkar matsmältningen, ämnesomsättningen och mycket mer”.

Under till exempel stress, ångest eller panik dämpas det parasympatiska nervsystemet för att ge plats åt det sympatiska nervsystemet som bland annat styr våra flykt och kampmekanismer. Ja, jag ska inte skriva någon lång redogörelse om Vagusnerven för det har jag alldeles för lite kunskap om men länkar längre ner till sidor som kan vara av intresse. det jag vill komma till är att en kan stimulera vagusnerven genom bland annat andningsövningar, spola ansiktet eller duscha kallt, yoga, skratta, sjunga (stimulera stämbanden) Detta leder till avslappning och att kroppen lugnar ner sig. jag brukar själv göra en pranayama övning (yogisk andningsövning) Och jag märker snabbt hur kroppen lugnar sig. Andningen heter Ujjayi andning. Det finns instruktioner på Youtube. Här är en länk till en lugnande andningsövning, Ujjayi andning låter som i klippet: andningsövning 

Det har även visat sig att genom att stimulera vagusnerven med elektriska impulser kan en minska många olika sjukdomstillstånd och det pågår forskning kring detta. Likaså påverkar stimulering av vagusnerven ångest, stress och depression på ett positivt sätt.

Så för HSP:are innebär det att det sympatiska nervsystemet är oerhört lätt triggat. Att det är viktigt för oss att stimulera det parasympatiska nervsystemet så mycket det bara går och särskilt som en återhämtningsmetod.

Lite länkar: (Det finns väldigt mycket information om vagusnerven ute i etern men klockan börjar bli mycket så jag börjar med dessa)

https://newsaboutdisease.com/2017/02/14/vagusnerven-ar-en-del-av-det-parasympatiska-nervsystemet/

https://yogainternational.com/article/view/scientific-research-how-yoga-works#.VLgOU5Z3pEo.facebook

http://www.tf.nu/nyhet/stimulering-av-vagusnerven-vid-orat-minskar-depression/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s