Det är inte vad du säger utan hur du säger det som spelar roll

Gång på gång får jag erfara att människor inte lyssnar på vad jag säger och jag börjar förstå att det folk tar till sig är sättet en uttrycker sig på.

Jag har lätt för att uttrycka mig både i tal och skrift vilket gör att många upplever mig som rationell och förnuftig och visst det är en del av mig men inte hela sanningen. Att jag inte mår bra är det inte många som vet eller förstår. I terapisammanhang har jag vid flera tillfällen förklarat att jag har denna förmåga och bett terapeuten att höra vad jag säger och inte hur jag säger det men det når inte fram.  Om jag vill att mottagaren ska förstå min situation som jag just nu befinner mig i. Det vill säga, att jag lider av svåra fysiska symtom och stark ångest så är det som om jag måste spela den föreställningen helt och hållet. Jag måste illustrera illamåendet, ångesten, förtvivlan för att mottagaren ska höra vad jag säger. Det är som om vissa givna egenskaper hör ihop med vissa typer av mående eller tillstånd. En rationell och insiktsfull person matchar inte med ångesttillstånd eller oförmåga att hitta sin plats i samhället.

Det är som att en högsensitiv person (HSP) måste vara en förvirrad, svag och bortkommen person. Det spelar alltså ingen roll att jag till exempel säger, ”Jag mår så fruktansvärt dåligt just nu att jag knappt klarar att ta mig utanför dörren” om jag inte samtidigt sitter och darrar som ett asplöv och talar med en röst som knappt hörs. Kanske är det till och med så att jag inte heller kan säga den meningen och bli förstådd? Jag måste kanske illustrera det genom att bara viska ”Jag kan inte” för att meningen ska nå fram.

Det är verkligen tydligt att kommunikation inte enbart bygger på ord, utan på kroppsspråk, röstläge och i sista hand ord. Att vi inte har tid att lyssna utan snabbt bildar oss en uppfattning om den andre genom att avläsa vissa parametrar och så fäller vi ett omdöme.

Jag blir ofta så frustrerad i mötet med andra människor som inte känner mig. Framför allt när det kommer till sjukvård och myndigheter. Jag förklarar min situation och ändå når jag aldrig fram. Jag försöker förklara att jag är en högsensitiv person. Att jag nu befinner mig i en krissituation, att det har blivit för mycket och att jag mår fysiskt och psykiskt dåligt. Antingen blir jag blir bemött som om jag vore förståndshandikappad eller som om det inte finns några problem, att det bara är att fortsätta att ta i så ska det säkert lösa sig.

Detta gör att det blir mycket svårt att få hjälp och jag märker hur jag mer och mer drar mig för att be om den. En ska ju inte behöva spela ”föreställningen ångest” för att bli lyssnad på. Måste en komma till det bokade mötet med flottigt hår och med tom stirrande blick svara enstavigt med knappt hörbar röst för att till exempel läkaren ska förstå att här rör det sig om ångest? Visst det kan vara så också, men så är det inte för mig och säkert för många andra också.

Så här är det. En kan vara både smart och samtidigt väldigt väldigt känslig. En kan ha stark ångest och samtidigt vara en förnuftig, rationell och insiktsfull person. En kan ha svårt att skaffa sig ett jobb eller hitta sin plats i samhället och samtidigt ha en massa kunskaper och färdigheter. En kan må skit och piss och samtidigt kunna förklara detta tydligt och precist. Att vara högsensitiv, att ha lätt för att få ångest eller depreression är inte synonymt med förståndshandikapp eller oförmåga. Det innebär inte heller att en inte har kunskap om varför en mår som en gör. Det är som att vi tror att insikten om varför en får ångest eller andra typer av tillstånd skulle vara den förlösande faktorn och sen är allt frid och fröjd. Nej! Det är faktiskt inte alltid så. Jag har gått i så mycket terapi testat mediciner, nya förhållningssätt, provat att bita ihop hur många gånger som helst. jag har så mycket kunskap om mig själv och vilka mekanismer som utlöser stress och ångest i mig. Men det är inte där skon klämmer. Den klämmer för att det inte finns livsrum för sådana som oss. Sådana som behöver få vistas i mjuka, kloka och lugna sammanhang. Visst det kan skapas i det privata men nu pratar jag om samhället och arbetslivet och där är det otroligt svårt att hitta en sådan plats. Ute i samhället måste en ha hård hud, inte vara hudlös. Där finns sällan tid för eftertanke eller utrymme för det djuplodade.

Så för att återgå till det jag började skriva om. att det inte är vad du säger som spelar roll utan hur du säger det som avgör vad du förmedlar och vad mottagaren kommer att höra. Det är så otroligt svårt och tröttsamt att aldrig bli lyssnad på. Att orden ska nå fram och få den andre att förstå att jag menar det jag säger utan att samtidig behöva illustrera tex mitt ångesttillstånd eller mitt illamående eller min högsensitivitet. Det ser nämligen inte alltid ut som den stereotypa bilden. Det kan faktiskt råda totalt kaos på insidan utan att det syns på utsidan.

Som HSP kan det vara svårt att uttrycka egna behov då i alla fall jag känner mig mycket krävande. Det kan också kännas skrämmande att uttrycka sig kraftfullt då en inte vill såra, väcka ogillande eller anstöt. Jag har ofta suttit i samtal med stark ångest utan att den andre ens märkt det. Varför? Dels för att jag inte vill skapa obehag för den andra och dels för att jag är väldigt privat med mina känslor, vill inte skapa en scen för det skapar en massa skamkänslor istället. Så det hade varit underbart om vi faktiskt skulle kunna lita på att vi menar det vi säger, jag gör det i alla fall. Det skulle också vara bra om vi slutade förenkla världen så mycket, livet är komplext och vi är alla olika och lika på samma gång, men känslor kan se olika ut och ibland inte synas alls men det betyder inte att dom inte finns där. Det gör dom i allra högsta grad.

Ja, det här sitter jag och funderar på nu i alla fall. Undrar om det är någon som känner igen det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s