När ångesten sitter i kroppen

Som de flesta vet som har haft eller lider av ångest så tillkommer en massa fysiska symtom och sensationer. Allt från illamående, yrsel, hjärtklappning till svettningar, domningar, svimningskänslor och andnöd.

För mig har det blivit så att jag inte alla gånger förstår att det är ångest eftersom jag bara får en massa fysiska symtom utan att den typiska ångestpaniken kommer. Jo den kommer men ofta efter en lång stund av fysiskt obehag. Kroppen reagerar snabbare än medvetandet känns det som. Kraftigt illamående, smärta och brinnande svid i magen, tryck och pulserande sensationer i öronen bakom näsan och ögonen.

Jag har fått den diffusa diagnosen IBS eftersom jag har så mycket problem med min mage men tyvärr har det inte bidragit till några lösningar för mig. Än..

Jag tror att det för mig och många andra, hänger ihop med högsensitivitet (om det inte finns förklaringar som tex födointolerans, allergier, obalans i tarmfloran etc). Läste precis på en sida om att det inte är ovanligt att en som HSP också ofta har en HSB (high sensitive body) http://www.highlysensitivebody.com/highlysensbody.html och att bland annat ångest och IBS är ett typiskt tillstånd. Där kan en också läsa att en högsensitiv kropp reagerar annorlunda på medicinering och att det ofta inte blir bra vilket jag kan intyga. Jag reagerar ofta negativt på medicin, får biverkningar och blir inte hjälpt. Att det är viktigt för läkare att förstå viken av att behandla en högsensetiv kropp mer varsamt. Dessvärre har jag inte träffat på någon läkare som tagit detta i beaktning. Än..

När jag tänker på det är det ju ganska självklart att ett högsensitivt psyke gärna bor i en högsensitiv kropp. Ett nervsystem som reagera starkt på väldigt lite. När sinnet är helt överbelastat är det kanske inte alltid lätt att uppfatta de psykiska reaktionerna och i stället sätter det sig i kroppen. Problemet för mig är att jag har svårt att stå ut med fysiskt obehag så det blir lätt en negativ rundgång av fysiskt illamående, ångest, mer illamående, mer ångest osv. Tillslut blir jag helt matt och nedstämd och drar mig undan helt och hållet. När det är som värst klara jag bara av att ligga som en stel pinne i sängen och andas så lite som möjligt, varje rörelse blir till obehag. Tack o lov händer det inte varje dag, men tillräckligt ofta för att vara riktigt problematiskt.

Tyvärr upplever jag att högsensitivitet inte riktigt är allmänt accepterat eller ens känt än men det börjar komma mer och mer information om det och förhoppningsvis så kommer både sjukvården och arbetslivet och även samhället i stort erkänna att ca 20 % av världens befolkning är hsp.

Jag länkar till lite sidor här där det finns mer information om hsp:

http://hspforeningen.se/om-hogkanslighet/

http://sensitiv-hsp.se/

http://hsperson.com/ 

Så vad brukar hjälpa då? Det som hjälper mig mest är faktiskt att skriva. Jag skriver så fort jag mår dåligt och ofta så lättar obehaget efter ett tag. Min fina terapeut förklarade en gång att när jag skriver så flyttas fokus i hjärnan från amygdala till pannloben Förenklat så är det vad jag förstår bland annat i amygdala som ångest och rädsla uppstår och genom att skriva lyckas jag förflytta aktiviteten i hjärnan till ett mer rationellt område som i sin tur leder till att ångesten kan klinga av. Hittade precis en bra beskrivning så jag länkar till den också https://lattattlara.com/klinisk-psykologi/angestsjukdomar/. Det får bli sista länken för i dag.

 

 

Annonser

6 reaktioner på ”När ångesten sitter i kroppen

 1. Tack! Precis själv upptäckt att jag är högkänslig och det kändes väldigt skönt att läsa och kunna känna igen mig i någon annans situation.

  Gilla

  1. Tack Tim för din kommentar! Ja, det är skönt att veta att en inte är ensam att kämpa med tillvaron. Det är inte alltid så lätt att vara HSP i detta samhälle. Förhoppningsvis kommer förståelsen kring detta personlighetsdrag att öka mer och mer vilket förhoppningsvis leder till att det blir lättare att leva som så småningom Allt gott!!

   Gilla

 2. Jag har kämpat på i en väldigt ljudlig och stressig arbetsmiljö i 15 år nu och det har satt sina spår. Är nere på 50% sjukskrivning och tar varje tillfälle till att stänga in mig. Behöver i princip 0 stimulans för att känna att den ligger på en normal nivå. Överstimuleringen har gjort mig extremt trött och depressiv och min mage är ett konstant problem. Jag kan ofta ligga timmar i sängen utan över huvud taget orka ta mig för någonting. Dum som man är så försöker jag gå upp i arbetstid. Skönt att skriva av sig funkar hyfsat för dig. Var hittar man ett jobb som inte kräver en lång utbildning där man kan hålla sig lite för sig själv och inte kräver konstant bombardemang med ljud och intryck ? Ja det är inte lätt att va hsp idag.

  Gilla

  1. Hej Dan! Förlåt att det tagit så lång tid för mig att se din post. Har varit borta från internet en lång tid då jag själv också kämpat med dåligt mående. Precis som du orkar jag knappt någon stimulans alls efter att ha krashat helt då jag försökt att orka mer än vad jag gör. Det tar lååång tid att komma tillbaka till någon form av stabilitet. Det är verkligen inte lätt att hitta rätt miljö och rätt mängd i arbetslivet då samhället kräver att en är tip topp hela tiden, men skam den som ger sig kanske är det möjligt att hitta rätt, vi får hoppas det. Allt gott!

   Gilla

 3. Som detta har följt mig hela livet med funderingar om varför jag känner mig annorlunda, äntligen sitter jag med min fru, vi har varit ett par i över 30 år och alla bitar bara faller på plats, känns så bra att vi kan förstå varandra när vi upplever saker så olika

  Gilla

  1. Åh vad fint! Ja, det är skönt när en hittar en förklaring som gör att en förstår varför så mycket känns svårt för en och så lätt för andra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s