Den vänliga världen

I dag bevittnade jag en händelse som gjorde mig glad. Utanför ICA butiken har samma äldre man suttit på sin lilla pall och med sin skrynkliga papperskopp för mynt i många år. Han hälsar alltid vänligt och glatt. En annan man på väg in i butiken stannade och hälsade, jag förstod att dom talat med varandra många gånger förr. Han frågade den äldre mannen hur han mådde och han berättade att det var bra och att han ska åka tills sitt hemland idag. Den andre mannen frågade då när han kommer tillbaka och fick svaret att han inte kommer tillbaka. Du är alltid välkommen sa han då och kramade om honom. På väg ut igen från butiken hade han köpt en baguette som han gav till mannen och önskade honom lycklig resa.

Det blir liksom genast solsken när människor väljer att vara vänliga och kärleksfulla mot varandra. Jag vet att detta ögonblick kommer komma tillbaka till mig många gånger och glädja mig. Det som sker när en människa är vänlig på detta sättet inte bara påverkar den andra individen utan även alla runtomkring. Alla som bevittnar stunden färgas av kärleken som uppstår i detta möte. (Jag pratar naturligtvis inte om kärlek som kärleken mellan ett älskande par utan som en altruistisk kraft, något frikopplat från det sexuella)

Jag känner mig tacksam över att få bli färgad av denna kärleken, den finns där hela tiden runtikring oss både konkret och som en möjlighet. Vi kan alltid välja att skapa denna ”energi” även om det är svårare vissa dagar. Men det roliga med detta är att det är smittsamt. Genom att jag bevittnade denna händelse och blev berörd frammanade det även min altruistiska kärlek och det blev så mycket lättare att tänka generöst och inkluderande pga det.

Dessvärre gäller ju detta också det omvända, vilken vi ser runt om i världen just nu. Hur det egoistiska och fientliga växer genom att vi mer och mer tvingas bevittna människors hat, misstänksamhet och fientlighet. Jag tänker inte skriva så mycket om det just nu eftersom det inte är syftet med detta inlägg. så det får bara vara som en parantes.

Det jag vill komma fram till är att vi faktiskt har en stor möjlighet att påverka varandra i en positiv och kärleksfull riktning. Vilket kan vara skönt att påminna sig om ibland när en känner sig maktlös. Genom mina goda/vänliga/kärleksfulla handlingar påverkar jag inte bara den andre som är mottagare av handlingen utan även alla som finns runtikring och bevittnar händelsen och det skapar ringar på vattnet.

 

Annonser

En reaktion på ”Den vänliga världen

  1. Fint och inspirerande att tänka på! Kanske har vi en vana att se på fredsarbete som något som handlar om att aktivt arbeta för fred i de delar av världen där krig råder. Men kanske är fredsarbete något betydligt närmare oss själva och handlar i själva verket om vår vardag och vår inställning till dem vi möter dagligen. Att vara vänlig och att sträcka ut en hand de tillfällen någon är i behov av den ❤️✋🏼

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s