Skönheten

Ja, detta med skönhet. Det som skulle vara det vackraste, skönast, ljuvligaste. Tänk vad det har skapat och skapar mycket olycka. Så många människor som går omkring och känner sig misslyckade, mindre värda, otillräckliga. Hur kunde skönhet bli så ytligt så skadlig?

Jag har så många vackra människor omkring mig som går runt och känner sig fula. För att dom upplever sig för tjocka, för smala, för tunt hår, för lockigt hår, för stor näsa för små ögon, för bleka, för mörka. Det gör mig förtvivlad! Dessa ljuvliga personer med så många häftiga tankar och idéer, underbar humor och stark empati. Det vackraste som finns helt enkelt. Jag blir så provocerad av denna tvångsmatning av ytliga och falska bilder som vi ska mäta oss med. Framförallt tänker jag på sexualiseringen av kvinnor i vår del av världen. Där kvinnans värde alltid mäts i förhållande till denna påhittade ”Barbiedocksskönhet” Fantastiska människor som tror att de måste skära bort delar av sin kropp, bleka sin hy, sola sin hy eller spruta in gift för att dölja tidens tand. Allt för att passa in i modellen. Få högre status, hävda sitt värde. Vi måste sluta upp med detta!! Vägra gå med på detta ytliga nonsens som får oss att hetskonsumera saker som vi verkligen inte behöver. Men det gäller inte bara kvinnor såklart, även män brottas med att passa in i stereotyper skillnaden är dock att män inte värderas på samma sätt för sin ytas skull. Tänker bland annat på hur media väljer att kommentera kompetenta kvinnor. Ofta kommenteras hennes utseende och var hon har på sig. Tror aldrig jag har läst en artikel om en man där texten mest handlar om hur denne har lite för tunt hår eller för omodern kostym. Såklart det påverkar oss, när en vet att ytan alltid granskas först, sen kanske vi kan lyssna på vad du säger.

Formen på min kropp, strukturen på min hud, färgen på mitt hår är i ständig förändring. Jag kommer få fler och fler rynkor, få grått hår och bli slapp i huden. Det hör till, något jag måste acceptera helt enkelt. Kanske är det så att livet på något sätt levs på ytan? Men det behöver ju inte vara så om vi bestämmer oss för något annat, eller hur? Åh! det är så svårt att inte låta pretto!! Jag vet, jag vet!! Men nu tänker jag, att jag skriver i alla fall annars blir det ingenting istället.

Även om en vet det så måste en påminna sig hela tiden. Skönheten sitter faktiskt inte utanpå eller snarare, skönheten syns utanpå när det sköna får lysa igenom. Jag skiter i om det är klyschigt för det det måste sägas om och om igen eftersom det uppenbarligen inte går in. Det hänger väl också ihop med egokulturen vi lever i, att vi ska förverkliga oss själva. Varför då? Varför ska jaget vare ett sådant projekt? De lyckligaste stunder jag har upplevt är stunder när jag helt glömt bort mig själv. Varit uppslukad i något spännande. Inte sjutton tänkte jag på om jag kanske var lite för tjock just då. Nä då njöt jag.

Det som också gör mig både rasande och ledsen är att skönheten, det sköna, det fina har ”hijackats” på ett sådant sätt, att det kan vara svårt att säga till någon att en tycker hen är vacker, fin, ljuvlig eftersom det blivit synonymt med ytlig skönhet. Människor jag tycker om som gör mig glad som är spännande att prata med är just detta, vackra! Och jag måste lägga band på mig för att inte säga just ordet vacker eller fin för att det skulle misstolkas och spä på den ytliga kulturen. Det jag vill mena med orden är, att din vackra person lyser och strålar igenom och jag ser dig och du berikar mig.

Så, alla djupa vackra människor. Kan vi inte öva oss i att se skönheten några nivåer innanför huden släppa tron på att vi måste förverkliga vårt ego. Sluta mäta oss med falska och ytliga ideal, jag lovar i alla fall att öva mig.

Annonser

En reaktion på ”Skönheten

  1. Tack för vackra, kloka funderingar kring vårt mänskliga vara! Pressen från kollektiva värderingar är hårt på lilla individen! Ja, vi måste verkligen vara mer ödmjuka och lyhörda inför tillvarons skönhet, i oss och runt oss ❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s